Dieta a profilaktyka zdrowotna

Za rozwój chorób w większości przypadków, odpowiada nieprawidłowy styl życia. Znaczenie mają też czynniki genetyczne, jednak częstotliwość zachorowań na choroby cywilizacyjne powoduje, że winy należy upatrywać w nas samych. Obecnie styl życia znacznie różni się od stylu życia naszych przodków. Postęp technologiczny niewątpliwie przyniósł spore korzyści, ale też przyczynił się do niekorzystnych nawyków. Szybkie tempo życia, stres, obecność konserwantów w żywności, nie przyczyniają się do zachowania zdrowia.

Wykazano, że to co spożywamy, odgrywa znaczną rolę w rozwoju chorób. Głównym sprawcą jest biały cukier, który jedzony w nadmiarze, przyczynia się do powstania m.in. cukrzycy czy otyłości. Niekorzystne są również tłuszcze zwierzęce, które składają się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Ten rodzaj tłuszczu odpowiedzialny jest za rozwój miażdżycy.

Jemy także zbyt dużo w porównaniu do konkretnych zapotrzebowań organizmu. W większości przypadków, jest to żywność niepełnowartościowa, pozbawiona witamin i składników mineralnych. Awitaminozy mogą powodować liczne choroby, jak np. anemię czy osteoporozę. Obecnie modne są również diety, które niekorzystnie wpływają na stan organizmu. Popularna dieta kopenhaska, powoduje niewystarczającą podaż witamin czy błonnika. Stosowanie diety Dukana przyczynia się do zakwaszenia organizmu oraz zaparć.

tabletki powlekane augmentin do kupienia w rewelacyjnej cenie dowiedz się co to jest żółtaczka i jak sie przed nią bronic

Zostaw komentarz

© 2019 Profilaktyka zdrowotna. Wszystkie prawa zastrzeżone.